OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo plaćati benzin i dizel

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 04. 2024. u 11:16

STIGLE su nove cene goriva, tako da će od danas, od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštati 206 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 193 dinara.

ОВО СУ НОВЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Ево колико ћемо плаћати бензин и дизел

Foto Tanjug

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka, 12. aprila, i dizel i benzin su poskupeli za 3 dinara.

Pala cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je pala na 86,726 dolara, a cena nafte Brent na 91,046 dolara. Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 26,265 evra za megavat-sat.

Petini globalnih kapaciteta za preradu nafte preti zatvaranje

Više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte je u opasnosti od zatvaranja, navodi se u nedavno objavljenom u izveštaju konsultantske kuće za energetiku Vud Makenzi sa sedištem u Edinburgu.

Vud Makenzi je analizirao 465 kapaciteta za preradu nafte i naveo da je 21 odsto njih u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja, prenosi Rojters. Marže na benzin su niže, a u svetu raste pritisak da se smanje emisije ugljenika, navodi se u izveštaju.

Najveći broj lokacija kojima preti zatvaranje se nalazi u Evropi i Kini, što dovodi u opasnost oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Oko 30 evropskih rafinerija već je zatvoreno od 2009. godine, pokazuju podaci kompanije Konvejv, a skoro 90 još uvek radi. Ova serija zatvaranja je izazvana konkurencijom novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticajem pandemije korona virusa.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove