CENE DIZELA NA BERZAMA SKOČILE ZBOG KRIZE U CRVENOM MORU: Fjučersi porasli 15 odsto za mesec dana

E.B.T.

02. 02. 2024. u 16:49

NA globalnom tržištu fjučersi za dizel porasli su 15 odsto za nešto više od mesec dana, na 845 dolara po metričkoj toni.

ЦЕНЕ ДИЗЕЛА НА БЕРЗАМА СКОЧИЛЕ ЗБОГ КРИЗЕ У ЦРВЕНОМ МОРУ:  Фјучерси порасли 15 одсто за месец дана

Foto Tanjug/AP

Ovo je izvestio „Fajnenšel tajms“ u sredu, navodeći da ovaj porast cena na skoro tromesečni maksimu, usled poremećaja u transportu, preti da testira otpornost privrede EU. Rastuće cene odražavaju zabrinutost trgovaca da će turbulencije zbog krize u Crvenom moru povećati troškove goriva za potrošače i poremetiti vitalne isporuke iz Azije u EU, jednog od najvećih svetskih uvoznika rafinisanih naftnih derivata.

Britanski list podseća da od kako su zapadne sankcije na rusku sirovu naftu i derivate stupile na snagu 2022. godine, EU se u velikoj meri oslanja na uvoz iz Azije i SAD. Međutim, pošto mnogi tankeri sada izbegavaju rutu kroz Crveno more, i idu dužim putem oko  Rt dobre nade u Africi, isporuka dizela u EU iz Azije je poskupela, jer su cene transporta i osiguranja skočile.

Stručnjaci upozravaju da će održavanje rafinerija u SAD dodatno smanjiti snabdevanje preko Atlantika i povećati fjučerse i maloprodajne cene.

- Ovo će ostaviti Evropu da se više oslanja na barele istočno od Sueca, i zato će poremećaji u transportu Crvenim morem imati ogroman efekat – rekla je Natalija Losada, analitičarka konsultantske kuće Energy Aspects za FT.

Prema rečima, Džejmsa Noela-Besvika, analitičara u kompaniji Sparta Commodities, perspektiva skupljeg dizela pogoršava ekonomske izazove, doprinoseći rastućoj krizi troškova života .

Na srpskim pumpama gorivo je od danas skuplje za dva dinara. Litar evro-dizala može da košta maksimalno 200 dinara, a benzin BMB 95 može da se prodaje najviše za 180 dinara. Nove cene goriva važe do narednog petka u 15.00 časova.

Vlada Srbije je produžila važenje Uredbe o ograničenju cene derivata nafte za još šest meseci. Ova mera je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građna, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno. Inače, cena goriva na našim pumpama se utvrđuje jednom nedeljno po formuli koja se zasniva na poslednjoj ceni po kojoj se trguje naftnim derivatima na referentnoj berzi u Mediteranu, a uključuje i troškove transporta, kao i kurs dolara prema dinaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!