DELEGACIJA SRBIJE NA JUROMANI KONFERENCIJI U BEČU: Održivost ekonomske politike Srbije i nastavak privrednog rasta

Tanjug

16. 01. 2024. u 23:25

PREDSTAVNICI Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija Srbije učestvuju na jednoj od najznačajnijih regionalnih konferencija iz oblasti finansija "Juromani" u Beču, koja okuplja centralne bankare, predstavnike ministarstava finansija, poslovnih banaka, ali i značajnih kompanija regiona centralne i istočne Evrope, saopštila je NBS.

ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ НА ЈУРОМАНИ КОНФЕРЕНЦИЈИ У БЕЧУ: Одрживост економске политике Србије и наставак привредног раста

Jorgovanka Tabaković, Foto tanjug

Kako se navodi, na marginama ovogodišnje konferencije, predstavnici NBS i Ministarstva finansija održali su niz uspešnih sastanaka sa brojnim međunarodnim investitorima na kojima su predstavili makroekonomsku situaciju u Srbiji, ukazali na održivost ekonomskih politika u dužem periodu i stabilnost i nastavak ekonomskog rasta koje je Srbija uspela da očuva i tokom perioda višedimenzionalnih kriza i pojačane globalne neizvesnosti u prethodne četiri godine.

U saopštenju se navodi da su međunarodni investitori bili veoma zainteresovani za osnovne faktore koji su doprineli smirivanju inflatornih pritisaka, a uvereni su i da će, shodno projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija već sredinom godine ući u ciljani koridor - tri odsto plus-minus 1,5 odsto.

Oni su pohvalili reakciju NBS u primeni postepenog pristupa u zaoštravanju monetarnih uslova, kako bi se obezbedilo ispunjenje dvostrukog cilja – snažna i odlučna borba protiv inflacije, uz postepeno prilagođavanje domaće ekonomije kako ekonomski rast ne bi bio doveden u pitanje.

Uporedo sa tim, održana je stabilnost domaćeg finansijskog sistema, a devizne rezerve zemlje, kao i rezerve zlata dostigle su nove najviše nivoe.

Dodatno se očekuje da je i priliv stranih direktnih investicija u 2023. bio oko rekordnog nivoa iz 2022. godine.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da su susreti sa međunarodnim finansijskim institucijama koji pružaju veliku podršku Srbiji na međunarodnom i domaćem tržištu, i ulažu kako u obveznice Srbije, tako i u nove fabrike i nova radna mesta kroz strane direktne investicije, najbolja prilika da se promovišu rezultati koje naša zemlja postiže svih prethodnih godina.

-To je ujedno i prilika da međunarodnim ulagačima ukažemo na planove za naredni period i uverimo ih u kontinuitet stabilne i odgovorne ekonomske politike koju Srbija vodi i koja je usmerena na dalji razvoj i unapređenje domaće ekonomije, dodatno uključivanje u svetske tokove i saradnju sa onima koji žele da taj razvoj podrže na zdrav i dugoročan način, istakla je Tabaković.

Dodala je da su međunarodni investitori bili zainteresovani i za fiskalnu situaciju, da su čestitali na održanju stabilnosti domaće valute, ali i značajnim fiskalnim uštedama u odnosu na prethodni plan, bez ugrožavanja kapitalnih ulaganja, što omogućava lagodniju fiskalnu poziciju zemlje.

Strani investitori poželeli su da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelje, u što kraćem roku od rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju, a to je status zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, odnosno ambijenta za ulaganje sa niskim rizikom, odnosno visokom izvesnošću za investiranje, navodi se u saopštenju NBS.

-Održati kontinuitet prisustva kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, dobre i dugoročne odnose sa ulagačima iz inostranstva, jednako je važno kao i podsticanje domaćih investicija i izvoza srpskih kompanija, jer sve navedeno treba da budu motori budućeg razvoja naše ekonomije, zaključila je Tabaković.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)