NEDOUMICE OKO DATUMA TITOVOG ROĐENJA: Josip Broz najverovatnije rođen na današnji dan

D.B.M.

07. 05. 2024. u 11:37

MNOGA poglavlja iz života Josipa Broza Tita, dugogodišnjeg predsednika Jugoslavije, zamagljena su, čak je i datum njegovog rođenja pod velikim znakom pitanja. Najverovatnije je rođen na današnji dan, 7. maja 1892. godine.

НЕДОУМИЦЕ ОКО ДАТУМА ТИТОВОГ РОЂЕЊА: Јосип Броз највероватније рођен на данашњи дан

Foto arhiva "Novosti"

Ali rođendan ustavno doživotnog (iz 1974. godine) predsednika SFRJ je proslavljan 25. maja u vidu takozvanog Dana mladosti. Stariji građani pamte da je duže od polovine kalendarske godine pred centralnu svečanost na stadionu JNA kroz celu SFRJ nošena štafetna palica koja mu se svečano uručivala na "zvanični rođendan" uz direktne TV prenose.

Do sada je najverodostojniji dokument koji govori o datumu i mestu rođenja Josipa Broza Tita njegov Krsni list koji je izdala Zagrebačka nadbiskupija u NDH na osnovu originala Statusanimarum („Stanje duša”) rimokatoličke župe u Tuhelju, u hrvatskom Zagorju. U njemu piše da se rodio godine 1892, meseca svibnja (maja), dana sedmoga, a da je kršten sutradan, 8. svibnja. Veroispovest mu je bila rimokatolička, bio je zakoniti sin Franje Broza (Hrvat) i Marije Javoršek (Slovenka), a mesto rođenja/prebivališta bio je Kumrovec, selo u Zagorju u župi Svete Blažene Djevice Marije u Tuhelju.

Krsni list je izdat u Tuhelju 24. maja 1945, a čuva se u njegovoj ličnoj arhivi u Arhivu Jugoslavije. Interesantno je da je Krsni list izdat 24. maja 1945 - devet dana posle formalnog nestanka ustaške NDH. Naziv države u kojoj je izdat Krsni list (NDH) je precrtan, a iznad njega je rukom i mastilom napisano Federalna Hrvatska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!