BESEDA PATRIJARHA PORFIRIJA: Radujemo se što su danas sa nama ovde i veterani borci, div junaci sa Košara i Paštrika (FOTO)

Tanjug

05. 05. 2024. u 21:49

PATRIJARH srpski Porfirije poručio je danas, služeći vaskršnje bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem su prisustvovali borci iz bitke na Paštriku i sa Košara, da je vera u vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista "ono što nas čini hrišćanima".

БЕСЕДА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Радујемо се што су данас са нама овде и ветерани борци, див јунаци са Кошара и Паштрика (ФОТО)

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Govoreći o Vaskrsu, patrijarh je u besedi poručio da je Bog ljubav po svojoj prirodi i da baš zato što je ljubav, on nije mogao pristati na to da poslednja reč pripadne smrti. Naveo je da nije dovoljno verovati u Boga uopšteno, već je potrebno imati veru u Isusa Hrista, "Boga koji je postao čovek, koji se raspeo na krstu, sišao u ad i vaskrsao".

- Po tome mi jesmo hrišćani i jesmo Hristovi, po veri u to da je Isus Hristos sin Božji umro i vaskrsao iz mrtvih. To je važno jer je njegovo vaskrsenje iznutra razorenje smrti, jeste pobeda nad smrću, jeste ostvarenje onog najdubljeg i najvažnijeg cilja svakoga od nas - poručio je patrijarh.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Dodao je da ljudi nisu stvoreni za smrt, već za život, a "put u večni život im je svojim vaskrsenjem otvorio Isus Hristos".

Rekao je da je Gospod vaskrsao za sve ljude i da će svi vaskrsnuti na kraju, a da će se vaskrsenju obradovati svi oni koji čeznu za životom, istinom i pravdom.

Pomenuo je u besedi i prisutne borce sa Košara i Paštrika.

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

- Radujemo se što su danas sa nama ovde i veterani borci, div junaci sa Košara i Paštrika. Borci koji su prožeti verom u Hrista, verom u vaskrsenje Hristovo i zato su mogli da budu istinski borci, kakvi su oduvek bili srpski borci, hrabri, neustrašivi u borbama, ali kada prestanu borbe, prestanu ratovi - milosrdni, spremni na praštanje i na ljubav - istakao je patrijarh.

On je poručio da treba da zagrlimo jedni druge i da oprostimo jedni drugima, uključujući i onima koji nas mrze.

- Jer tako jedino se saraspinjemo sa Hristom, umiremo sa njima, ali što je najvažnije savaskrsavamo sa njim - zaključio je patrijarh. Na Bogosluženju su jevanđela čitana na više jezika, uključujući srpski, grčki, italijanski, francuski, ruski, nemački, engleski...

Pored veterana, službi pod nazivom "Večernje ljubavi" prisustvovalo je i više stotina vernika SPC. Nakon službe, vernicima su deljena crvena vaskršnja jaja, a patrijarh Porfirije se susreo sa borcima iz bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

BONUS VIDEO: DUNjA GOLIĆ (7) POBEDNICA: Mala Mokrinčanka odnela titulu u Tucanijadi u kategoriji juniora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)