DA LI JE SREBRENICA GENOCID ? Goran Šarića analizira aktuelnu temu (VIDEO)

J. S.

27. 04. 2024. u 07:54

TEMU ovog predavanja Šarić ocenjuje kao veoma tešku i mučnu, uz komentar da je jedna od najtežih kojima se u životu bavio.

ДА ЛИ ЈЕ СРЕБРЕНИЦА ГЕНОЦИД ? Горан Шарића анализира актуелну тему (ВИДЕО)

Goran Šarić/ Foto : KCNS

Intonirajući početak predavanja sasvim lično, iz pijeteta prema porodici u kojoj je odgajan ali i uz zadršku da će se tokom izlaganja oslanjati isključivo na činjenice, predavač naglašava :

  - Unapred se izvinjavam  našoj braći Bošnjacima ukoliko ih bilo šta izrečeno na ovom predavanju bude uvredilo. Kada se govori na ovakve teme, emocije su sastavni deo. No, ja ću iznositi činjenice a one ponekad ne moraju nužno biti u skladu s našim emocijama. Čitav svoj život posvetio sam pomirenju Srba i Bošnjaka i smatram da ne postoje dva bliža naroda. Kao neko ko je odrastao i bio vaspitavan u bošnjačkoj kući, ja mogu biti sve ali ne mogu biti neprijatelj Bošnjaka. Svi mi imamo svoje subjektivne istine, a ja ću se truditi da budem najobjektivniji, barem u onoj meri u kojoj to jedno ljudsko biće može biti – naglasio je  Šarić.

    Njegov osvrt  sadrži nekoliko celina: definiciju genocida, uzroke  proučavanja genocida, događaje iz Srebrenice u julu 1995. godine, istorijski kontekst događaja, pitanja „da li se zločin u Srebrenici može okarakterisati kao genocid" i „kome je trebala Srebrenica", te komparaciju  Srebrenice sa poznatim genocidima i masakrima.

   Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića „Da li je Srebrenica genocidˮ može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)