SEĆANJE NA NOVINARSKU HRABROST: Raspisan 23. konkurs za novinarsku nagradu "Milan Pantić", prijave do 26. maja

V. Crnjanski Spasojević

26. 04. 2024. u 11:08

KONKURS za novinarsku nagradu "Milan Pantić", koja će se ove godine dodeliti dvadeset treći put, raspisan je juče i trajaće do 26. maja.

СЕЋАЊЕ НА НОВИНАРСКУ ХРАБРОСТ: Расписан 23. конкурс за новинарску награду Милан Пантић, пријаве до 26. маја

Foto: D. Milovanović

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića, koji je ubijen 11. juna 2001. godine, ujutro, u hodniku ispred svoga stana dok se vraćao iz prodavnice, u papučama i sa hlebom u ruci. Ubica i nalogodavci do danas nisu pronađeni.

Tradicionalno, nagrada se uručuje na dan ubistva u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena na Gradskom groblju i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen-bisti Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime.

Kako je za "Novosti" potvrdio Veran Matić, predsednik Državne komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sastanak SRG biće održan na dan Pantićevog ubistva upravo u Jagodini. Tema će biti bezbednost novinara u tom regionu i Pantićevo ubistvo.

"Predmet Pantić" vraćen je u novembru prošle godine u jagodinsko Više tužilaštvo iz beogradskog Tužilaštva za organizovani kriminal, posle gotovo dve godine razmatranja da li je TOK nadležan za ovaj slučaj, odnosno da li ima naznaka da je u pitanju delovanje organizovane kriminalne grupe. Budući da je zaključeno da nema, predmet je poslat tamo odakle je i došao u proleće 2022.

U međuvremenu, vodeći inspektor i šef Radne grupe MUP-a koja je radila na slučaju, Dragan Kecman, otišao je u penziju, tako da će MUP morati da formira novi tim za istragu. On, kako saznajemo, još nije formiran, a to će, inače, biti deveta radna grupa koja se bavi slučajem ubistva Milana Pantića.

Milan Pantić / Foto arhiva

Milan Pantić

Kako je za naš list kazao Matić, da ne bi zastareli slučajevi od kojih zavisi rešavanje i motivi za ubistvo, veoma je važno da jagodinsko tužilaštvo prioritetno radi na ovom predmetu i izda nalog MUP-u za sprovođenje istražnih radnji. Naime, prema Matićevim rečima, "još ima neistraženih činjenica i mogućih svedočenja koji nisu obrađeni."

I zaista, posle vraćanja predmeta iz Beograda, 5. februara jagodinsko tužilaštvo uputilo je dopis Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije, u kom ga obaveštavaju da je potrebno "nastaviti sa preduzimanjem svih neophodnih radnji u cilju otkrivanja identiteta učinioca, uz redovno obaveštavanje da li je u međuvremenu bilo određenih aktivnosti policije u tom pravcu".

PREDLOZI I DOBITNICI

PREDLOZI kandidata za nagradu šalju se na mejl pr@novosti.rs ili na adresu Kompanija "Novosti", Trg Nikole Pašića 7, Beograd, sa naznakom "Za konkurs MILAN PANTIĆ".

Za 22 godine nagradu je dobilo 23 novinara i jedna televizija, a 2016. nije dodeljena. Dosadašnji dobitnici su: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni, Aleksandra Delić, Andrija Igić, Ivan Radulović, Sofija Babović i Nemanja Jovanović, Zorica Gligorijević, Dragana Sotiroski, TV Puls iz Šilova na KiM, američki novinar Džeremi Skejhil, dopisnici "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović, Vladimir Banić, Danijel Simić i Dimitrije Mirković.

Inače, Pantić je pisao o korupciji i zloupotrebama u Pomoravlju, a ubistvo se povezuje sa privatizacijom cementare u Paraćinu.

Konkurs za novinarsku nagradu koja nosi njegovo ime traje do 26. maja, a odluku o dobitniku nagrade doneće petočlani žiri, sastavljen od predstavnika "Novosti", UNS-a, NUNS-a, lokalnog medija u Jagodini i porodice Pantić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori