OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Novosti online

19. 04. 2024. u 16:01

RADNA grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine.

ОГЛАСИЛО СЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: Послат допис свим школама, тиче се годишњице масакра у ОШ Владислав Рибникар

Foto: D. Milovanović

U skladu sa tim Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

- Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima - navedeno je u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole tokom tog perioda realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Kako se navodi u dopisu, u Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Predlaže se organizacija humanitarnih i volonterskih aktivnosti. Sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani. Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Želja je da sve ove aktivnosti budu deo trajne memorijalizacije, oplemenjivanja našeg društva kao i budućih memorijalnih centara. Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

Na sastanku je bilo reči i o radovima vezanim za postavljanje umetničke instalacije, u Ulici kralja Milutina 10, koji će biti završeni do komemorativnog dana.

 

BONUS VIDEO -NIŠTA NEĆE BITI KAO RANIJE: Đaci poslali potresne poruke povodom ubistva u školi na Vračaru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić