"OBRĆEMO PRASE, PEČEMO RAKIJU, KISELIMO KUPUS I NE ZABORAVLJAMO ODAKLE SMO!" Srbi na Karibima proslavili Božić

Novosti online

09. 01. 2024. u 16:33

SRBI koji žive na Karibima zajedno su proslavili najveći hrišćanski praznik, Božić.

ОБРЋЕМО ПРАСЕ, ПЕЧЕМО РАКИЈУ, КИСЕЛИМО КУПУС И НЕ ЗАБОРАВЉАМО ОДАКЛЕ СМО! Срби на Карибима прославили Божић

Foto: Shutterstock

Oko stotinak Srba okupilo se na karipskom ostrvu Sveti Martin gde je liturgiju služio arhimadrit Evstatije dr. Azdejković, zadužen za taj deo parohije Latinske Amerike i Kariba.

Inače, ova parohija je i te kako aktivna. U toku je privođenje kraju radova na izgradnji pravoslavnog hrama u Dominikanskoj republici, koji su su pomogli ne samo Srbi iz celog sveta, već i pravoslavci iz Rusije, Grčke, Ukrajine.

- Ogromnu zahvalnost za održavanje pravoslavne tradicije na ovim prostorima i nesebičnom zalaganju upravo se duguje svešteniku Evstatiju dr. Azdejkoviću koji i pore crkvenih obaveza uspeva da poveže sve Srbe sa ovih prostora kako u verskom tako i u ekonomskom smislu - poručili su za Srbi sa Kariba.

"Obrćemo prase, pečemo rakiju, kiselimo kupus"

- Ali želim da vidim da na ovom divnom rajskom ostrvu bude naša crkva, gde mi pravoslavni Srbi možemo da dovedemo decu, krstimo ih, pričestimo i družimo se sa ostalima. Pečemo mi i rakiju i kiselimo kupus, obrćemo prase za svaki Božić i nikad nismo zaboravili odakle dolazimo - kaže Rastko Stanković, koji već 24 godina živi i radi u Dominikanskoj Republici.

On je samo jedan od Srba pravoslavaca koji u u Dominikanskoj Republici žive već dvadeset i više godina. Zanimljivo je da se Dominikanski simfonijski orkestar u Santo Domingu sastoji od većeg broja uglednih Srba koji su profesionalni muzičari. Ostali su uglavnom stručnjaci iz raznih oblasti, informatike i kompjuterskih sistema, trgovci nekretninama, menadžeri hotela i spa centara i organizatori poslova.

BONUS VIDEO: Patrijarh srpski Porfirije služio Božićnu liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo