I ŠUMARI SEKU BEZ DOZVOLE: Jelovica, planina u okolini Berana, pod novim naletom šumokradica

M. SEKULOVIĆ

21. 05. 2024. u 11:44

JELOVICA, planina nadomak Berana, koja je ovih dana zbog otvaranja novog puta prema Kolašinu postala dostupna mnogim namernicima, poodavno je "meta" šumokradica. U proteklih par meseci, javnost je bila "bombardovana" vestima o dejstvu šumske mafije na ovoj planini, a poslednja akcija Uprave za gazdovanje šumama, pokazala je da u nezakonitoj seči šuma učestvuju i oni koji su zaduženi za njihovo čuvanje.

И ШУМАРИ СЕКУ БЕЗ ДОЗВОЛЕ: Јеловица, планина у околини Берана, под новим налетом шумокрадица

milutin sekulović

- Zahvaljujući tajno postavljenim kamerama u šumi, otkrivena su dva kamiona i zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, čuvar šuma, koji je sopstvenim kamionom prevozio građu! Ovaj slučaj je odmah prijavljen Upravi policije koja trenutno utvrđuje činjenice i prikuplja dokaze, a u narednim danima sigurno će biti i adekvatno procesuiran i sankcionisan - saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Pucnjava

DRŽAVNI organi, bez obzira na to što su prošla gotovo dva meseca, nikako da odgovore na pitanje: ko je i da li je pucao na pripadnike policije i Uprave carina prilikom akcije odvoženja kamiona natovarenih bespravno posečenom građom. Naime, policija je tvrdila da se iz vozila koje je preticalo kamion pucalo, ali su građani koji su zbog događaja privođeni, tvrdili da je pucano na njih i da sa događajem nemaju veze.

Proteklih dana postavljeno je mnogo kamera, ne samo na Jelovici. Za postavljanje kamera u šumama ove planine znala su samo tri čoveka, priča v. d. direktora Uprave za gazdovanje šumama Miloš Rajković.

Dok on "preti" kamerama, šumokradice video-zapise o svojoj "deletnosti" na Jelovici postavljaju i dele na "Tik-toku", a "projekcije" su često u beranskim kafanama.

Budžet

- POSTOJE ozbiljni ljudski kapaciteti. Nama nedostaju sredstva. Budžet je mali. Imamo 6.800.000 evra, ali realno je da imamo 11 miliona. Mi zarađujemo mnogo više, ali to ide u budžete lokalnih uprava. Zarađujemo oko 19 miliona evra godišnje. Mi smo održivi. Samo što se specifično finansiramo - kaže v. d. direktora Rajković.

U Crnoj Gori bespravno su posečene hiljade kubika šume, a malo je njih odgovaralo za te nelegalne radnje. Štete pričinjene na ovaj način veće su i od budžeta Crne Gore, kazao je  Rajković, koji je najavio konkretnu borbu protiv nelegalne seče šume i poručio da neće biti povlašćenih. Rad koncesionara se kontroliše. Pre dve sedmice kontrolisano je više od deset pilana. Na jednoj su nađene određene nepravilnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo