ATAK NA MORAL I KULTURU: Bodljikavom žicom ograđeno Brodogradilište u Bijeloj

V.V.

10. 05. 2024. u 11:49

Visoka ograda sa bodljikavom „žilet“ žicom na vrhu kojom je odnedavno ograđeno brodogradilište Adriatik 42 u Bijeloj, izazvala je opravdano pobunu meštana.Ekološko društvo Aria Adriatik poziva na protest sutra (subota) u 11 sati. Apel da hitno uklone “žicu protiv života”, „danas samo viđenu u kazamatima i zatvorima“ uputili su nadležnima u brodogradilištu 29. aprila. Reagovanja nije bilo.

АТАК НА МОРАЛ И КУЛТУРУ: Бодљикавом жицом ограђено Бродоградилиште у Бијелој

fOTO: Ekološko društvo Adria Adriatik

U apelu, upućenom menadžmentu Adriatika 42, bijelski ekolozi navode da ih je nakon decenijske “borbe” za eliminaciju crne ekološke tačke, izazvane ogromnim količinama opasnog grita u srcu Bijele, obradovao dolazak ove kompanije i najavljeni remont i servisiranje plovnih objekata čiji su vlasnici uspešni biznismeni diljem svijeta.

-Pomno smo pratili i gajili želju za vašim uspehom uvereni da se vašim dolaskom i uspešnim uslugama Bijela još više pozicionira kao lepo turističko mesto, smešteno u srcu Mediterana, gde je nikla i stasala evropska civilizacija, navedeno je u apelu.

U nastavku ekolozi objašnjavaju da je postavljanje „necivilizovanih ograda između preduzeća i građana Bijele“  „rigidno i nehumano… ograđivanje od društvene sredine“ koje doživljavaju kao „uvredu, kao atak na moral, na naša kulturna i svekolika dostignuća proistekla sa tla Mediterana. Ovo je svesna ili nesvesna ograda, kako mi tumačimo, od zlih ljudi, hajduka, lopova…od kojih se vi bojite da će oni atakovati na vašu imovinu. Razumemo vašu borbu za profitom, ali ne razumemo da ćete to raditi na štetu i ugled žitelja Bijele” u kojoj žive mirni, vredni, radni ljudi.

Ogorčeni ekolozi komentarišu ovakve ograde su „u funkciji  samo zatvora i kazamata širom sveta“, navode i primere i ističu da „ne shvataju zašto se slično dešava u Bijeloj.“

Poručuju vlasnicima i  menadžmentu brodogradilišta da će na ovaj način  „nacrtati sramnu mrlju na Bijelu, Boku kotorsku i državu Crnu Goru i da će biti upisani u anale beščašća prema ljudskim pravima i slobodama, njihovoj imovini, zdravoj životnoj sredini i okolini.“

Apel kako navode ekolozi  ne treba smatrati pretnjom, već kao izraz ogorčenja i odluke da će se boriti, „savremenim sredstvima multimedijalnih komunikacija, koja ćemo koristiti ukoliko ne odustanete od započetog nauma, kako bismo obavestili užu i širu javnost i pozvali u pomoć da zajedno rešimo ovaj neobični i neočekivani problem, pred kojim smo se nedužni našli“.

Na kraju apela ekolozi još jednom pozivaju donosioce odluka u brodogradilištu Adriatik 42 da ne gledaju “u to grdilo i zastiđe, koje izaziva jezu i uteruje strah.“

Predlažu  da kao zamenu za bodljikavu žicu za zaštitu u brodogradilištu  primene pametne tehnologije „od video nadzora, široke lepeze nevidljivh rengenskih ograda, pomagala pod sredstvom satelita i ostalih dostignuća“ jer bi tako pokazali da koriste „nove napredne tehnologije, a sve u skladu sa vašim osnovnim delatnostima”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!