VIŠE BRINE PRAZNA KASA NEGO BELA KUGA: Neizvesno da li će poslanici crnogorskog parlamenta podržati povećanje naknada za novorođenčad

I. D. S.

09. 05. 2024. u 05:00

NEGATIVAN prirodni priraštaj, i prošlogodišnji rekord najmanje rođenih u istoriji zahtevaju hitne mere i populacione politike kojim bi se stalo na put beloj kugi, upozoravaju demografi. Jedna mera koja bi trebalo da podstakne rađanje trenutno je pred poslanicima, ali je neizvesno da li će većina podržati, s obzirom na to da pojedini parlamentarci nalaze zamerku da su predložene naknade za novorođenčad namenjene i onima koji nisu u stanju socijalne potrebe, ali su i zabrinuti da li će novca u kasi za tu namenu biti.

ВИШЕ БРИНЕ ПРАЗНА КАСА НЕГО БЕЛА КУГА: Неизвесно да ли ће посланици црногорског парламента подржати повећање накнада за новорођенчад

Skupština CG

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali su o predlogu izmena zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti kojim je predviđeno povećanje naknada za novorođenčad. Demokrate su predložile da država za novorođeno dete izdvoji po 1.000 evra za prvorođeno, 1.500 za drugorođeno, 2.000 za trećerođeno, a 2.500 evra za četvrtorođeno i svako sedeće dete.

Isti predlog predviđa da se za porodice koje su korisnici materijalne pomoći taj iznos uveća za 100 evra. Prema proceni prdlagača, za tu namenu bi godišnje bilo potrebno oko 3,5 miliona evra.

Prvi put nakon tri godine Crna Gora je tokom 2023. imala pozitivan prirodni priraštaj, ali je s druge strane zabeležen negativan rekord - nikad manji broj novorođenčadi. A to, prema oceni demografa Mileve Brajušković, traži hitne mere i bolju populacionu politiku.

- Prema podacima Uprave za statistiku, broj novorođene dece najniži je u poslednjih 70 godina i u 2023. iznosi 7.002, što je najniži ikad zabeležen. Bela kuga prisutna je u 16 opština, većinom severnom kraju, koji godinama pati od depopulacije. Negativan saldo beleže i opštine u južnoj i centralnoj regiji - Herceg Novi, Cetinje, Danilovgrad i Nikšić. Najgori saldo u apsolutnim brojkama beleže Pljevlja i Nikšić. Predlogom kojim se predviđa povećanje jednokratne naknade za novorođenčad konkretna je mera koja bi trebalo da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog deteta, kao novog člana društva - navodi se u obrazloženju.

Sredstva nisu predviđena budžetom

DA se mora voditi računa o prihodnoj strani budžeta, smatraju i u parlamentarnom veću, te je pokret "Evropa sad" podneo amandman da se primena predloženog zakono odloži za 2025. godinu.

- Budžetom za tekuću godinu nisu predviđena sredstva za naknade koje predviđa predloženo zakonsko rešenje. Kako se radi o dugoročnoj politici, smatram da je opravdano da ne idemo u retroaktivnu primenu, već da je postavimo na zdravim budžetskim osnovama - kazao je Vasilije Čarapić ispred PES-a.

Poslanik Momčilo Leković kazao je da je mera zasnovana na moralnoj odgovornosti prema budućim generacijama.

- Podstičemo mlade parove da se odluče za stvaranje porodice. Naknada za novorođenčad će koristiti svima nama - poručio je Leković.

Ipak, njegov optimizam ne dele ostali poslanici. Poslanik SD-a Boris Mugoša tvrdi da veći iznos jednokratne pomoći neće uticati na natalitet, ali i da se time ne umanjuje jaz između onih koji su u socijalnoj potrebi i bogatih.

- Nepravedno je, ukazivao sam to i kada je bilo reči o dečjim dodacima, da se pomoć daje svima. Da se isto daje i ultrabogatim i onima kojima je pomoć zaista potrebna. Za dečje dodatke godišnje se daje 53 miliona evra, garantujem da makar 10 do 15 miliona ide deci iz ultrabogatih i bogatih porodica, kojima taj novac ne znači ništa - ocenio je Mugoša.

Mugoša smatra i da se uvećanjem naknada za svako sledeće rođeno dete vrši diskriminacija.

Iz redova DPS-a poručuju da podržavaju svaki vid pomoći onima kojima je potrebna, ali su zabrinuti su na koji način će se obezbediti novac za uvećana davanja.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?