AUTO-PUT ZA BUDUĆNOST: Predkvalifikacioni tender za deonicu Mateševo-Andrijevica

I. D. S.

24. 04. 2024. u 15:57

POČINjE predkvalifikacioni tender za drugu deonicu auto-puta Bar - Boljare, od Mateševa do Andrijevice, saopštio je premijer Milojko Spajić.

АУТО-ПУТ ЗА БУДУЋНОСТ: Предквалификациони тендер за деоницу Матешево-Андријевица

vlada cg

Očekuje da će projekat već krajem godine privući investitore da ulažu u sever Crne Gore, dok bi kompletni radovi trebalo da budu završeni u toku 2029. godine. Tender je spreman i čeka se objava na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, saopšteno je na konferenciji koju su održali premijer i direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić.

Izvođenje projekta, prema rečima premijera, počeće krajem ove ili početkom sledeće godine, što je, ističe, godinu i po brže od planiranog.

- Pokrenuta su idejna rešenja za 10 saobraćajnica. Kad izguramo ove projekte omogućili smo budućnost, ne samo ove, već i narednih nekoliko generacija - poručio je Spajić.

Premijer je kazao da je Andrijevica mali grad od 10.000 stanovnika, i da projekat sam po sebi nije održiv, ali da se to menja činjenicom da se kroz njega Podgorica povezuje sa Beogradom, samim tim sa Budimpeštom i Bečom.

- Veoma je bitno da se sa Srbijom što pre dogovorimo. Andrijevica je neka vrsta tromeđe, pa će auto-put ići na tri strane - prema Kosovu, prema Srbiji i prema BiH. Sever Crne Gore, odnosno severozapad države postaje neka vrsta regionalnog centra. Uveren sam da će investitori, kada pogledaju ovu mapu, dobiti jasan signal da izaberu nas - zaključio je premijer.

Izvršni direktor "Monteputa" Milan Ljiljanić kazao je da će rok za prijave biti dva meseca, a nakon toga ide izbor izvođača.

- Potom ide glavni tender koji ide dva meseca. Paralelno sa tim i eksproprijacija zemljišta - kazao je on i najavio raspisivanje još dva tendera - od Smokovca do Božaja i od Danilovgrada do Nikšića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)