"EVROPA SAD 2" ILI MILIONI IZ UNIJE: Grantovi predviđeni planom rasta za Zapadni Balkan samo uz odgovorne finansije

I. D. S.

13. 04. 2024. u 13:02

EVROPSKE institucije kreirale su Plan rasta za Zapadni Balkan kroz koji bi Crna Gora i zemlje regiona mogle dobiti četiri milijarde evra povoljnih kredita i dve milijarde grantova. Od tog iznosa, Crna Gora bi mogla očekivati oko 400 miliona u naredne četiri godine. Ipak, Brisel ima uslove koje svaka država mora ispuniti da bi joj bila odobrena sredstva i očekuju brojne reforme, odgovorno upravljanje finansijama.

ЕВРОПА САД 2 ИЛИ МИЛИОНИ ИЗ УНИЈЕ: Грантови предвиђени планом раста за Западни Балкан само уз одговорне финансије

Foto Shutterstock

Premijer Milojko Spajić poručio je da će Crnoj Gori biti uskoro dostupno skoro pola milijarde evra, ali i da će zahtevane reforme učiniti da Crna Gora bude članica jedinsvenog tržišta Evropske unije. Ipak, o više detalja o uslovima koji se moraju ostvariti za sada iz Vlade nema ni slova.

U Ministarstvu finansija nisu hteli da nam odgovore da li bi pristup obećanim milionima značio i mogućnost da se predizborno obećanje o povećanju plata kroz program "Evropa sad 2", ne ispuni. Nisu odgovorili ni kada javnost može očekivati detalje u vezi sa programom, s obzirom na to da bi on trebalo, prema obećanju Vlade, da se realizuje već u oktobru.

Bez povišice?

SVAKI korisnik (država) će Komisiji dostaviti Reformski program za vreme trajanja Programa, nadovezujući se na strukturne reforme koje su deo najnovijeg Programa ekonomskih reformi i povezanih Zajedničkih smernica koje su dogovorene na Ekonomsko-finansijskom dijalogu u maju 2023. godine. A kako time nije predviđena obimna reforma penzionog sistema, to znači da se obećanje o povišicama neće realizovati, tvrde ekonomisti iz konsultantskih firmi.

Da od toga nema ništa, postoji bojazan i zbog toga što evropske institucije imaju ne baš tako jednostavne kriterijume za zemlje Zapadnog Balkana, koje moraju ispuniti kako bi imale pristup milijardama koje perdviđa Plan rasta. Posebno zanimljivo u odnosu na realizaciju programa "Evropa sad 2" je to što se u regulativi u vezi sa Planom rasta navodi "makrofinansijska stabilnost, odgovorno upravljanje javnim finansijama, transparentnost i nadzor budžeta, kao opšti uslovi za isplate koje moraju da se ispune za oslobađanje sredstava."

Za ekonomiste, dileme nema - od programa "Evropa sad 2" nema ništa. Kako navode, da bi Crna Gora uopšte koristila evropske milijarde, mora se održati makroekonomska stabilnost.

- Nema mesta kumulativnom ispunjavanju finansijskih egzibicija poput linearnog povećanja svih plata za 25 odsto, prosečne penzije na 600 evra i pune zaposlenosti do kraja oktobra ove godine, kako je to obećano kroz program "Evropa sad 2" - objašnjavaju ekonomski konsultanti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima