NAKON VIŠE OD 20 GODINE: Presvučena mošti Svetog Vasilija Ostroškog

V.K.

30. 03. 2024. u 22:26

NAKON više od 20 godina u manastiru Ostrog presvučene su čudotvorne mošti Svetog Vasilija u nove sveštene odežde. Presvlačenje su zajedno obavili mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i sabrani episkopi, sa bratijom ostroške svetinje.

НАКОН ВИШЕ ОД 20 ГОДИНЕ: Пресвучена мошти Светог Василија Острошког

Foto Manastir Ostrog

Vladika Mileševski Atanasije zamolio je Svetog Vasilija da njemu i sabranim epsikopima on bude putevoditelj na putu spasenja.

– Eto, promislom Božjijim dogodilo se, da te u ovom vremenu mi nedostojni predstavljamo. Neki bolje, neki slabije, ali smelo govorim, da si i dužan da nam pomogneš, jer ispovedamo ubedljivo, a ti proveri, da verujemo u istoga Boga za koga si ti živeo, Boga Oca, Sina i Duha Svetoga, imamo iste namere, da Bogu ugodimo i molimo se Bogu da preko nas, ovakvih kakvi jesmo, On čini svoje delo spasenja. Posebno, eto, potrebno nam je to u ovom teškom vremenu. I kažem u svojoj smelosti, nemoj se gneviti na nas, što ne idemo u korak, možda, sa tobom, ali smo dobro predvođeni tvojim naslednicima – poručio je Vladika Atanasije mileševski, prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Potom se pored moštiju Svetog Vasilija obratio mitropolit Joanikije.

– Znao je naš blagočestivi narod, poučen Svetim Savom, Svetim Arsenijem, čije mošti počivaju nedaleko ovde od Ostroga u manastiru Ždrebaniku, a posebno u ovim krajima poučen Svetim Vasilijem Ostroškim i Svetim Petrom Cetinjskim, da put spasenja je uski put. Nije to onaj široki put koji je zapravo put propasti, kojim se ide i trči i juri za sebičnim, a nadasve prolaznim stvarima, sebičnim interesima, nego je to put spasenja, put Hristov. I mi kao hrišćani idemo tim putem i vidimo smisao života. Već ovdje u ovome svetu Bog nas udostojava, samo ako mi to želimo i ako se trudimo i ako tražimo, ”ko kuca otvoriće mu se”, već ovde doživljavamo, po meri naše vere, blago i svetlost i radost i blaženstvo Carstva nebeskog, Hristovoga, večnog Carstva. Jer mi kao hrišćani sabirajući se u svete hramove Božije, na Svete službe Božje, pričešćujući se Svetim tajnama Hristovim, sjedinjujemo se sa Hristom, izvorom života, izvorom večne radosti, izvorom večne ljubavi – besedio je mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima