ŽELJKO ZENOVIĆ IZ PETROVCA NA MORU ODUŠEVLJEN BORAVKOM U KOSOVSKOM POMORAVLJU: Đakonije i u manastiru Draganac

D. Z.

19. 01. 2024. u 12:07

BORAVITI na Kosovu i Metohiji, pogotovo sada - kada je politička i bezbednosna situacija pre svega na severu Pokrajine posebno teška, što se reflektuje i na ostatak Kosmeta - posebno je iskustvo.

ЖЕЉКО ЗЕНОВИЋ ИЗ ПЕТРОВЦА НА МОРУ ОДУШЕВЉЕН БОРАВКОМ У КОСОВСКОМ ПОМОРАВЉУ: Ђаконије и у манастиру Драганац

foto privatna arhiva

- Provesti neko vreme u manastiru Draganac, jedinom "živom" u Kosovskom Pomoravlju, još je lepše i posebno emotivno. Igrom slučaja, upoznao sam vladiku Ilariona i on me je pozvao da u jednom periodu budem kuvar u ovoj svetinji, gde su monasi i iguman Justin zaista predivni. I vernici iz tog kraja dolazili su sa velikim poštovanjem i istinskom ljubavlju - opisuje tromesečni život u manastiru Draganac Željko Zenović (42), profesionalni kuvar iz Petrovca na Moru, koji se gastronomijom bavi duže od četvrt veka.

S obzirom na to da je, zbog zdravstvenih problema i lečenja, sa Kosmeta ipak morao da otputuje u Beograd, kaže, sa sobom je poneo deo blagodati, odnosno ljubavi monaštva i sveštenstva, ali i svih koji su hodočastili po ovom delu Srbije.

- Zauvek ću pamtiti njihovu snagu, volju, ljubav prema Bogu i prostoru na kojem žive. Svojevremeno sam, kao kuvar tadašnjeg mitropolita Amfilohija, odlazio u Pećku patrijaršiju i prizrensku Bogosloviju. Sada sam, u kuhinji manastira Draganac, koji je car Lazar sagradio ćerki Dragani, pripremao hranu i za bratiju, i za goste. Tokom posta, kuvao sam prilagođena jela, a na trpezu sam im rado iznosio i primorske specijalitete. Jer, u manastiru se, osim ribe, drugo meso ne koristi... Upotrebio sam sve znanje i iskustvo, pa su posne pite, punjene paprike i sarme bile istinske đakonije, a od mrsnih jela najčešće su služene razne čorbe - objašnjava Željko koji je godinu i po bio kuvar i u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit

POČASTVOVAN što je, na izvestan način, bio deo života blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, Željko veli da je on bio izuzetno vezan za Kosmet...

- Sećam se priče da je mitropolit, sa jednim sveštenikom, tokom 1999, išao da sahranjuje Srbe čija su beživotna tela bila pobacana u neku jamu. I, baš tada, pripadnici OVK otvorili su vatru, a Amfilohije je sabrata smirio rečima: "Zašto se plašiš, kada znaš ko te brani, čuvar pećkog trona", jer je on, kao mitropolit crnogorsko-primorski, bio i egzarh Pećke patrijaršije - ističe Željko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)