PODNELI VIŠE OD 200 KRIVIČNIH PRIJAVA: Građevinska inspekcija donela oko 1.000 rešenja protiv nesavesnih investitora

B. Borisavljević

05. 01. 2024. u 14:29

GRADSKA građevinska inspekcija je u prošloj godini donela više od 1.000 rešenja sa raznim naloženim merama, podnela više od 200 krivičnih prijava protiv nesavesnih investitora, a uklonjeno je 12 objekata, saznajemo u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

ПОДНЕЛИ ВИШЕ ОД 200 КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА: Грађевинска инспекција донела око 1.000 решења против несавесних инвеститора

Foto P. Milošević

Ipak, ova brojka će možda biti i veća s obzirom na to da nisu sačinjeni precizni podaci za 2023. godinu.

Kada su u pitanju sankcije za "graditelje" koji zidaju bez svih potrebnih dozvola, na prvom mestu to je upravna mera - uklanjanje celog ili dela objekta o trošku investitora. Gradnja bez građevinske dozvole predstavlja krivično delo, propisano članom 219a Krivičnog zakonika, uklanjanje trake kojom je građevinski inspektor izvršio zatvaranje gradilišta predstavlja krivično delo povrede službenog znaka i pečata iz člana 327 Krivičnog zakonika.

KAZNE

PORED povrede navedenih zakonskih odredbi, nesavesni investitori mogu odgovarati i za privredne prestupe za koje kazne iznose i do tri miliona dinara. Sugrađani koji primete izvesne nepravilnosti na gradilištima, mogu da se jave nadležnom sekretarijatu koji im je na raspolaganju 24 sata dnevno

Kako navode u nadležnom sekretarijatu, u rešenju o uklanjanju se navodi rok za dobrovoljno izvršenje, koji se određuje u skladu sa pravilima struke i kompleksnosti uklanjanja konkretnog objekta. Tako, recimo, nije isti rok za uklanjanje nadstrešnice i višespratnog objekta. Investitor je dužan da ukloni objekat u navedenom vremenskom periodu.

- Ukoliko investitor ne postupi u roku određenom u samom rešenju, građevinska inspekcija sprovodi uklanjanje o trošku investitora - navode u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikacije. - Materijalna sredstva za sprovođenje prinudnog izvršenja obezbeđuju se iz budžeta grada. Pošto je zakonskim odredbama predviđeno da troškove izvršenja snosi sam investitor, koji mora platiti kada se objekat ukloni i sve završi. Naplata može biti dobrovoljno ili prinudnim putem.

Građevinska inspekcija Grada Beograda vodi postupke na celoj teritoriji grada, ali nema preciznu evidenciju po opštinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima