BEGOVIĆ SA AMBASADOROM AZERBEJDŽANA: Saradnja više naučnih instituta

Lj.B.

15. 05. 2024. u 15:30

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se sa ambasadorom Azerbejdžana Kamilom Hasijevim kojeg je uputila u neke od najvećih inicijativa koje sprovodi to Ministarstvo.

БЕГОВИЋ СА АМБАСАДОРОМ АЗЕРБЕЈЏАНА: Сарадња више научних института

arhiva

"Uvek smo otvoreni za saradnju u polju nauke, inovacija i tehnološkog razvoja, a znam da u Azerbejdžanu postoji značajan broj naučnih instituta, kao i univerziteta. Oblasti rada mnogih naših instituta se poklapaju i mogu da započnu saradnju", rekla je Begovićeva.

Ministarka je poručila da je Srbija krenula u pravcu razvoja veštačke inteligencije i bionauka.

"Osnovali smo i Institut za veštačku inteligenciju 2019. godine, imamo strategiju razvoja veštačke inteligencije, etičke smernice su donete. Od ove godine ćemo biti predsedavajući u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju", naglasila je ona.

Dodala je da Srbija ima izuzetan obrazovni sistem kada su u pitanju oblasti STEM nauka, a kao posledica toga prepoznata je biotehnologija kao značajna naučna grana koja može da doprinese daljem razvoju naše države.

"Vlada Srbije je zato rešila da podrži projekat izgradnje BIO4 Kampusa koji će na jednom mestu okupiti naše fakultete, institute, startap kompanije, naučno-tehnološke parkove i velike biofarma i biotehnološke kompanije. Počeli smo sa izgradnjom krajem prošle godine i do 2026. će prva faza izgradnje biti gotova, kada ćemo u BIO4 Kampus preseliti naučnike, studente i kompanije kako bi zajedno radili na četiri polja biomedicini, biotehnologiji, biodiverzitetu i bioinformatici", istakla je Begovićeva.

Ambasador Azerbejdžana je pohvalio inicijative Srbije u polju nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i izrazio spremnost na zajedničku saradnju dve države.

"Azerbejdžan i Srbija imaju odnose koji su bazirani na strateškoj saradnji i partnerstvu. Naše dve države su veliki prijatelji i naši predsednici su u izuzetno dobrim odnosima", kazao je on.

Prema njegovim rečima, oni su u potpunosti otvoreni za sve vidove dalje saradnje.

"I mi imamo ministarstvo čiji se delokrug bazira na inovacijama i tehnološkom razvoju", zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!