NAPRAVLJEN SOFTVER ZA PREVENCIJU TEKSTUALNIH UVREDA NA SRPSKOM: Elektrotehničiki fakultet predstavio novi projekat

Lj.B.

15. 05. 2024. u 11:45

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu ove godine obeležava jubilej i to 20 godina postojanja Odseka za softversko inženjerstvo. Najnoviji projekat mladih naučnika ovog smera je "Softver za prevenciju tekstualnih uvreda na srpskom jeziku" koji će otkrivati i sprečiti govor mržnje na internetu.

НАПРАВЉЕН СОФТВЕР ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТЕКСТУАЛНИХ УВРЕДА НА СРПСКОМ: Електротехничики факултет представио нови пројекат

Foto: Shutterstock

"Najnoviji projekat mladih naučnika Odseka za softversko inženjerstvo ETF-a zove se 'Softver za prevenciju tekstualnih uvreda na srpskom jeziku' - akronim STOP koji je podržan od strane Fonda za nauku u okviru Programa za izvrsne projekte mladih istraživača PROMIS 2023. Budžet projekta iznosi 140.000 evra", rekao je dr Dražen Drašković, vanredni profesor ETF-a.

Kako je naveo, ovaj projekat predstavlja prvu inicijativu za razvoj modela detekcije govora mržnje dizajniranih isključivo za srpski jezik.

"Softver će štititi pojedince od onlajn zlostavljanja i nasilja otkrivanjem i sprečavanjem govora mržnje", rekao je dr Drašković.

On je dodao da će mladi naučnici na ovom projektu raditi dve godine, a nakon toga, kako je naveo, ovo će pomoći pojedincima i široj zajednici posebno za decu i škole.

Drašković je istakao da je Odsek za softversko inženjerstvo jedan od najperspektivnijih smerova na fakultetima u Srbiji.

"Odsek za softversko inženjerstvo je osnovan sa ciljem da se formira savremeni studijski program zasnovan na tradiciji inženjerskih nauka na ETF-u, dobrim praksama najpoznatijih svetskih univerziteta u po preporukama najuglednijih svetskih strukovnih organizacija", rekao je Drašković.

Kako je naveo, Odsek ove godine upisuje 180 studenata - 30 finansiranih iz budžeta i 150 samofinansirajućih, a studenti tokom školovanja imaju 30 obaveznih predmeta i 14 izbornih, koji se biraju sa liste od 38 izbornih predmeta.

"Na taj način je data mogućnost i samom studentu da izabere oblasti koje će više izučavati i u kojima će se specijalizovati. Takođe, tokom školske godine, realizuje se veći broj stručnih predavanja i tematskih radionica koje drže eksperti iz privrede", rekao je Drašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!