ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

Novosti online

18. 05. 2024. u 12:36

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas, u Skupštini grada Beograda, ugovore gradskim opštinama koje su dobile sredstva ministarstva u ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Двоструко веће субвенције ове године за енергетску санацију домаћинстава у Београду

Foto: Ministartsvo rudarstva i energetike

 - Srećna sam što je 13 gradskih opština u Beogradu, četiri više nego prošle godine, među kojima su i Surčin, Zvezdara, Stari grad, Vračar, Lazarevac, Obrenovac, prepoznalo značaj ulaganja u energetsku efikasnosti i što su odlučile da podrže Beograđane da troše manje energije kroz zamenu stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova i postave solarne kolektore i panele, i samim tim smanje svoje račune.  Građani za izvođenje ovih radova mogu da dobiju od 50 do 65 odsto vrednosti investicije dok već od juna očekujemo raspisivanje prvih javnih poziva za građane - rekla je ona.

Ministarka je podsetila da je na prošlogodišnjem javnom pozivu subvencije u Beogradu dobilo oko 1.300 domaćinstava i da se ove godine očekuje značajno veći broj učesnika.

- Ove godine očekujemo dvostruko više učesnika s obzirom da po prvi put u programu učestvuje i Novi Beograd, najmnogoljudnija lokalna samouprava u Srbiji. Za subvencije je Ministarstvo, zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedilo više od 253,7 miliona dinara, što je dva puta više nego prethodne godine - rekla je ona.

Foto: Ministartsvo rudarstva i energetike

Ministarka je ukazala da se radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava veoma brzo izvode, tri do pet meseci od njihovog početka, i da se u zavisnosti od mera mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto. 

- Time se takođe ulepšavaju domovi i povećava vrednost nekretnine. Procedura prijavljivanja je pojednostavljena i efikasna zbog čega pozivam sve građane da se prijave - rekla je ona.

Dodala je da će primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju domaćinstava, kao i da će u Zemunu građani moći da dobiju ove subvencije.

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

Foto: Ministartsvo rudarstva i energetike

- Danas je objavljena preliminarna rang lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara, koje su kandidati da dobiju  subvenciju od 50 odsto vrednosti energetske sanacije, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija. Zahvalna sam upravnicima zgrada na velikom interesovanju a mi ćemo nastaviti da razvijamo ovaj program - rekla je ona.

Dodala je da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, koji je prva od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine, što će uticati na lepši izgled grada i uštedu energije u ovim zgradama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!