NAJMLAĐI POSTALI RASPEVANI ČUVARI SRPSKE TRADICIJE: Hor "Slavujčići" pri Hramu Svetog Save okuplja 70 dece i nastupa već sedam godina

S.Vidačković

06. 05. 2024. u 20:15

ČUVANjE srpske tradicije i identiteta kroz pesme u kojime su opevane naše kultura i istorija, učenje pravih vrednosti, da su porodica, vera, poštovanje, kultura i sloga temelj svega - glavni su zadatak dečjeg hora "Slavujčići" koji deluje pri Hramu Svetog Save u beogradskom Vračaru. Pevačka grupa mališana postoji već sedam godina i broji oko 70 dece, pod rukovodstvom Marine i Marije Gobović.

НАЈМЛАЂИ ПОСТАЛИ РАСПЕВАНИ ЧУВАРИ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ: Хор Славујчићи при Храму Светог Саве  окупља 70 деце и наступа већ седам година

Foto: N.Skenderija

Kako su nam rekle sestre Gobović, čak i u današnje vreme, kada smo preplavljeni muzikom različitih žanrova, mnogo je dece koja vole naš tradicionali zvuk, pogotovo kada je ta muzika predstavljena tako da je prilagođena njihovom uzrastu i interesovanjima.

Svako dete je posebno i daje svoj jedinstven pečat „Slavujčićima", a Marina i Marija, koje i same godinama izvode srpsku tradicionalnu muziku, uvek sa radošću prihvataju svakog novog mališana i drago im je da hor raste i razvija se.

Foto: N.Skenderija

Marija i Marina Gobović

- Uverile smo se da su deca zainteresovana za tradicionalnu muziku posebno kada im se pruži prilika da je upoznaju na zabavan način - ističe Marina Gobović. - Rad sa decom je naša misija. Ljubav naših đaka osećamo na svakoj probi, nastupu i koncertu. Naša su srž tradicija i povratak korenima.

Marija kaže da mališani uče širok spektar pesama.

- Osim tradicionalnih srpskih pesama koje su deo naše kulturne baštine, učimo ih i dečje pesme, koje su vesele i inspirativne. Želimo da kroz muziku probudimo radost i osećaj zajedništva kod dece. Rad sa našim "Slavujčićima" je posebno iskustvo. Imati priliku raditi sa njima je istovremeno izazovno i inspirativno, jer vidimo kako muzika može da oblikuje i inspiriše mladu talentovanu decu.

I zaista, lepo vaspitana i vesela deca koja pevaju u horu dočekala su nas na ulazu u Hram Svetog Save. Devojčice obučene u lepe haljinice sa sređenim frizurama i venčićima u kosi, a dečaci u svečanim košuljama. Poneli su vaskršnja jaja i pričali kako kod kuće proslavljaju Vaskrs i kako su postali deo "Slavujčića".

Trinaestogodišnja Ljubica Puača već godinama peva u horu i kaže da je dosad stekla lepa iskustva:

- Na probama nikad nije dosadno jer stalno učimo nešto novo, spremamo se za nastupe i putovanja, snimamo nove albume i spotove. Marina i Marija se uvek trude da nam spreme što više pesama, nastupa i putovanja. Putovanja sa horom su mi omiljena. Svi se družimo, radujemo i pevamo.

Devetogodišnji Jovan Dimitrijević priča nam da je u njegovoj porodici uvek svečano za Vaskrs:

- Farbamo jaja, mama spremi svečani ručak i pre nego sednemo za sto, kucamo se jajima i uglavnom ja pobedim.

Marija Miletić, koja je godinama deo "Slavujčića", već je odlučila da želi da se bavi muzikom.

- Kada pevam, ja letim visoko i osećam kako sam tada sva svoja, kako sam tada ja, prava Marija - ističe ova četrnaestogodišnja devojčica. - Tada mi ni nebo nije granica, tada mi je srce puno a duša od radosti samo igra. Najviše bih volela da jednog dana pevam u operi. Nadam se da ću u budućnosti otpevati ariju "Kraljice noći" iz Mocartove "Čarobne frule".

Veliki koncert 20. maja

SESTRE Gobović se pripremaju za veliki solistički koncert koji će se održati 20. maja u MTS dvorani u Beogradu.

- Drago nam je što će nas na koncertu pratiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", naši "Slavujčići", igrači KUD "Folklor je više od igre". Gosti koncerta biće grupa "Frajle" koje će svojim autentičnim izvođenjem, doprineti sjajnoj atmosferi. Osim njih, na nastupu će biti naš kolega i prijatelj Renato Henc, te mlada i talentovana umetnica Tijana Rajković. Sa svim gostima ćemo zajedno izvesti pesme i sa velikim nestrpljenjem čekamo koncert - kažu nam Marina i Marija.

Milici Andrić posebno su se dopali nastupi na raznim dečjim manifestacijama, a sa svojim nastavnicama Marijom i Marinom gostovale su u mnogo televizijskih emisija.

- Pevali smo u kripti Hrama pred našim patrijarhom, imali smo solistički konert u Ruskom domu, a najdraži nastup bio mi je kad smo pevali u Zvečanskoj. Tad su deca pevala sa nama, plesala su i bila zaista presrećna.

Omiljena pesma devetogodišnje Milice Ušćumlić je "Srbija" i voli kada snimaju nove pesme u studiju, kada stave slušalice i zajedno pevaju.

"Slavujčići" imaju probe svakog vikenda u Parohijskom domu pri Hramu Svetog Save. Ukoliko neko dete poželi da bude "Slavujčić", roditelji mogu da kontaktiraju hor na društvenim mrežama ili da dođu na probu, subotom od 10.30.

- Naša vrata su uvek otvorena za nove članove i radujemo se svakom detetu koje će doprineti horu svojom energijom i talentom - kažu sestre Gobović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)