PUTIN U PEKINGU, DOK BAJDEN POVEĆAVA CARINE KINI: Nova previranja između dve vodeće ekonomske sile

A.Vojinović

16. 05. 2024. u 12:02

BORBA za prevlast na ekonomskom nebu između SAD i Kine ne prestaje. U novoj rundi glavnih globalnih rivala na finansijskom polju američka vlada odlučila je da uvede veće carine na širok asortiman proizvoda koji se uvoze sa Dalekog istoka, među kojima su minerali i električna vozila. Potez administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena, koji je na svom zvaničnom profilu na "Iksu" objavio detaljnu listu kineske robe koje će sa uvećanim dadžbinama prelaziti granicu, kritikovao je Peking, istakavši da će odlučno braniti svoje interese pred "ogromnim novim američkim carinama". Peking je upozorio i da će trgovinske barijere uticati na šire odnose.

ПУТИН У ПЕКИНГУ, ДОК БАЈДЕН ПОВЕЋАВА ЦАРИНЕ КИНИ: Нова превирања између две водеће економске силе

Foto: Tanjug/AP

Nova previranja između SAD i Kine stižu uoči današnje, dvodnevne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pekingu, gde će se sastati sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Prema podacima američke vlade, 25 odsto veće carine odnosiće se na aluminijum i čelik, čak 50 odsto skuplje biće uvozne dažbine na poluprovodnike i solarne panele, a punih 100 odsto na električna vozila. Vašington će povećati i namete na medicinske proizvode i lučke dizalice.

- Kina je odlučna da dominira ovim industrijama. Odlučan sam da osiguram da Amerika vodi svet u njima - napisao je Bajden na "Iksu".

Bela kuća je napomenula da će promene uticati na oko 18 milijardi dolara godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije. Takođe, istakli su da su mere osmišljene da zaštite američke radnike i preduzeća od nepoštene trgovinske prakse Kine.

- Subvencije kineske vlade osiguravaju da kompanije u zemlji ne moraju da ostvare profit, dajući im nepravednu prednost u globalnoj trgovini... Godinama je kineska vlada izlivala državni novac u kineske kompanije. To nije konkurencija, to je varanje - rekao je Bajden.

Uvođenje visokih tarifa na robu iz Kine kritikovali su zvaničnici sa Dalekog istoka.

- Kina se protivi jednostranom nametanju carina koje krše pravila Svetske trgovinske organizacije i preduzeće sve neophodne radnje da zaštiti svoja legitimna prava - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, a kinesko ministarstvo trgovine saopštilo da će Peking preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese i pozvalo je Bajdenovu administraciju da "ispravi svoje greške".

Selektivno atomsko gorivo iz Rusije

Bajden je potpisao i zakon kojim se zabranjuje uvoz obogaćenog uranijuma, odnosno, atomskog goriva za proizvodnju struje u nuklearnim elektranama u SAD iz Rusije. Zabrana će stupiti na snagu za oko 90 dana, ali se američkom ministarstvu energetike dozvoljava da odobrava izuzetke do 2027, u slučaju da postoji zabrinutost zbog nedostatka goriva, preneo je "Rojters".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo