VLADA VISI O REZOLUCIJI? Tenzije rastu dok Spajićev kabinet predlaže amandmane na nemački dokument

V.K.

08. 05. 2024. u 11:20

VLADA Crne Gore se još koleba po pitanju kosponzorstva Rezolucije Ujedinjenih nacija o "genocidu" u Srebrenici uprkos sve glasnijem protivljenju političkih i verskih predstavnika srpskog naroda u toj republici, dok desetine nevladinih organizacija i najveći deo partija opozicije (DPS, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka) traže da Crna Gora u sedištu UN podigne ruku za ovu sramnu priču.

ВЛАДА ВИСИ О РЕЗОЛУЦИЈИ? Тензије расту док Спајићев кабинет предлаже амандмане на немачки документ

Služba za informisanje predsednika CG

U međuvremenu narasle su tenzije u Podgorici dok kabinet Milojka Spajića, ne bi li ih spustio, predlaže amandmane na sporni nemački dokument.

Knežević: Katastrofalan potez

GLASANjE za rezoluciju o Srebrenici bilo bi katastrofalan potez Crne Gore. Ukoliko se to desi, nepovratno ćemo uništiti svoje odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom - izjavio je lider DNP Milan Knežević. - Ako rezolucija i bude usvojena, treba je proglasiti ništavnom u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

- Amandmani su samo zamagljivanje čitave priče. Vlada Crne Gore, ako želi dobrosusedske odnose, treba barem da bude uzdržana - kaže politički analitičar Spasoje Tomić. - Očekivan je onda pad Vlade Milojka Spajića i raspisivanje vanrednih izbora, jer sigurno nijedna članica vladajuće koalicije (osim Albanaca) nije dobila od građana mandat da ovako nešto podrži. Srpski nacionalni interesi zahtevaju da ova priča oko navodno predloženih amandmana ne sme proći, jer se njome ne može promeniti cilj rezolucije da se žigoše ceo srpski narod.

Premijer Spajić se nije oglašavao po pitanju glasanja Crne Gore u Ujedinjenim nacijama.

- Verovatno da se na njega vrši diplomatski pritisak od strane Nemačke, koju je nedavno posetio, a koja je i glavni inicijator ove rezolucije. Nemci pokušavaju ovom rezolucijom da se operu od najstrašnijeg genocida u Drugom svetskom ratu... Ovih dana smo svedoci podrške Srbima od Izraela, a da to crnogorski zvaničnici uporno ignorišu - podseća Tomić.

Odgovornost

MATICA srpska - Društvo članova u Crnoj Gori uputila je apel Vladi:

- Odbacite licemernu i lažnu rezoluciju koja, nama Srbima, Crnogorcima i Hercegovcima, lišava stigmu genocidnog naroda, i da budete svesni lične moralne, političke i istorijske odgovornosti koju ćete trajno i neoprostivo poneti ukoliko se o taj glas samopoštovanja oglušite i odlučite da svetosavsku i njegoševsku Crnu Goru bacite pod noge tuđih interesa...

Poslanik ZBCG Slaven Radunović prokomentarisao je u Skupštini rezoluciju o Srebrenici.

- Nikad nijednu bošnjačku ili albansku majku nije zabolelo nešto što smo uradili ni Andrija Mandić, ni Slaven Radunović. Po svedočenju ministra Republike Srpske Momčila Mandića, gorivom koje je slao Milo Đukanović su operisali tenkovi i kamioni oko Srebrenice - rekao je Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)