VETO NA ZAKON O STRANIM AGENTIMA: Gruzijska predsednica vratils parlamentu zakon na ponovno usvajanje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 18:09

GRUZIJSKA predsednica Salome Zurabišvili stavila je danas veto na takozvani "ruski zakon o stranim agentima" usmeren na medije i nevladine organizacije, koji je izazvao višenedeljne masovne proteste u toj zemlji.

ВЕТО НА ЗАКОН О СТРАНИМ АГЕНТИМА: Грузијска председница вратилс парламенту закон на поновно усвајање

Foto: Profimedia

Zakon zahteva od medija i nevladinih organizacija da se registruju kao "strani agenti" ukoliko "ostvaruju interese strane sile", odnosno ako primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva.

Zurabišvili, koja je sve više u sukobu sa vladajućom partijom Gruzije, rekla je danas da je zakon u suprotnosti sa ustavom Gruzije i "svim evropskim standardima" i dodala da se "mora ukinuti", prenosi Asošiejted pres.

Vladajuća partija, Gruzijski san, ima većinu dovoljnu da nadglasa veto predsednice, i očekuje se da će to učiniti u narednim danima.

Gruzijska vlada insistira na tome da zakon ima za cilj da promoviše transparentnost i obuzda ono što smatra štetnim stranim uticajem u zemlji od 3,7 miliona stanovnika.

Kritičari zakona kažu da ovaj akt veoma liči na zakon koji Kremlj koristi da ućutka protivnike i da će ometati nastojanja Gruzije da se pridruži EU.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo