BRITANSKA FIRMA UPUTILA APEL BRODOVIMA: Tanker napadnut u Crvenom moru primio pomoć

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 17:39

BRITANSKA bezbednosna firma Ambri saopštila je danas da je brod pod zastavom Paname, koji je napadnut u Crvenom moru, primio pomoć, kao i da je jedna upravljačka jedinica i dalje bila funkcionalna.

БРИТАНСКА ФИРМА УПУТИЛА АПЕЛ БРОДОВИМА: Танкер нападнут у Црвеном мору примио помоћ

Foto Tanjug/AP

Ambri je prethodno saopštila da je brod napadnut 10 nautičkih milja jugozapadno od jemenske Moke, prenosi Rojters.

Navodi se da je plovilo pogođeno projektilom i da je na brodu bio požar.

Ostala plovila u blizini bi trebalo da budu na oprezu, dodala je Ambri u napomeni.

Ranije danas je i Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila da je primila izveštaj o incidentu u Crvenom moru 76 nautičkih milja severozapadno od grada Hodejda u Jemenu.

Jemenski pro-iranski pobunjenici Huti koji kontrolišu najmnogoljudnije delove te zemlje, već mesecima izvode napade na brodove u Crvenom moru nadomak Jemena u znak solidarnosti sa Palestincima koji se bore protiv Izraela u Pojasu Gaze.

Huti su od novembra 2023. godine više puta lansirali bespilotne letelice i rakete na komercijalne brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandab i u Adenskom zalivu, što je primoralo svetske pomorske trgovinske kompanije da preusmere teretne brodove na duže i skuplje rute preko Južne Afrike.

Napadi Huta su podstakli strahove da bi rat Izraela i Hamasa mogao bi da se proširi i destabilizuje šire područje Biskog istoka, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo