„DANI ŽIVOTIJA JEVTIĆA“: Prvi festival izvorne muzike

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 05. 2024. u 13:07

Vasilija Šćepanović iz Paraćina pobednica je prvog Festivala izvorne muzike „Dani Životija Jevtića“, održanom u Kulturnom centru u Jagodini, na drugom mestu našla se Andrijana Stanković iz Gornjeg Kusca kod Gnjilana, a Jovana Todorović iz istog mesta osvojila je treće mesto.

„ДАНИ ЖИВОТИЈА ЈЕВТИЋА“: Први фестивал изворне музике

Foto:Z.Gligorijević

Pobednica je nagrađena vikendom na Zlatiboru, poveljom „Životije Jevtić“ i peharom, Andrijana Stanković osvojila je povelju i statuetu u vidu zlatne ploče, a trećeplasirana Jovana statuetu u vidu srebrne ploče.

Na festivalu se nadmetalo deset takmičara, koji su tom prilikom izveli „akapela“ verziju izvorne narodne pesme po izboru, a tročlani stručni žiri, koji su činili Vladica Ducić, Ljiljana Mileusnić Marković i Dušica Grujić izabrali su najbolje takmičare.

Festival je organizovao mladi Aleksandar Jevtić iz sela Glogovca kod Jagodine u čast svog pradede Životija Jevtića koji je bio kompozitor i pevač narodne muzike. On je, podsetimo, lane uradio dokumentarni film „Ploča“ i istoimenu knjigu, a nedavno je izašla i njegova druga knjiga, o selu Glogovcu.

-Cilj festivala je očuvanje izvorne muzičke tradicije i porodice, pre svega. Veoma sam zadovoljan odzivom i festivalom, sve je proteklo kako treba – rekao je mladi Aleksandar.

Festival je svečano otvorila legendarna glumica Ljiljana Stjepanović, sa kojom se upoznao pre nekoliko meseci. Ona je sa oduševljenjem prihvatila njegov poziv da dođe u Jagodinu, da svečano otvori prvi festival i tako pruži podršku mladom čuvaru svojih korena.

-Naravno da sam puna srca došla ovde da podržim ovu inicijativu i daj Bože da se sledeće godine mnogo više njih prijavi, ali uživam u svakom slučaju. On je čak donirao i spomenik Vuku Karadžiću svojoj bivšoj školi, pa sam videla decu iz Glogovca koja su toliko talentovana i koja su izvodila upravo izvornu muziku. Toliko sam uživala i rekla „Bože, hvala ti da ima nade za naš narod kada imamo ovakvu decu“ – ocenila je glumica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!