LUKAŠENKO PRESEKAO! Pala odluka ide li Belorusija na Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

16. 05. 2024. u 15:34

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija", kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima i Belorusima (koji im svesrdno pomažu)" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja vezana Olimpijske igre 2024 čiji je domaćin Pariz - prilično su zanimljiva.

ЛУКАШЕНКО ПРЕСЕКАО! Пала одлука иде ли Белорусија на Олимпијске игре Париз 2024

Foto: EPA

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u trećoj godini ovogo užasnog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Rusija, za sada, nije donela "opštu olimpijsku odluku" za sve svoje zainteresovane sportiste, već su potencijalnim olimpijcima odrešene ruke da sami odluče da li će ići u Pariz ili ne, kako su to rekli i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, i dosadašnji ministar sporta Oleg Maticin (njegov naslednik je, od ove sedmice, jedna vrlo živopisna ličnost - o čemu su vas "Novosti" već izvestile u našem tekstu "Proročanstvo se ispunilo: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati julijanski kalendar").

U Belorusiji stvari malo drugačije stoje.

O tome je danas govorio Viktor Lukašenko.

Obično bi se o važnim stvarima za Belorusiju oglašavao njen predsednik Aleksandar Lukašenko, ali njegov stariji sin Viktor, o kome je sada reč - to je učinio jer se upravo on nalazi na čelu Olimpijskog komiteta Belorusije.

I, kako je on izjavio, a preneo beloruski portal "Sport5", niko od čelnih ljudi države i tamošnjeg olimpijskog pokreta nema nikakav problem da njihovi sportisti na pariskim Igrama nastupe kao "neutralni".

Evo i šta je Viktor Lukašenko poručio na Nacionalnom sportskom forumu:

- Mi ne vidimo nikakve prepreke u učešću beloruskih sportista na Igrama, a podvući ću to, u ovom trenutku, bez nekih dodatnih uslova. Mi smo odluku ostavili samim sportistima: ako se osećaju da su spremni da se takmiče, onda to i mogu. Veoma je tužno što sportisti ne mogu da se nadmeću pod nacionalanim simbolima, ali svi mi znamo da su oni Belorusi, da pričaju beloruski, a u našim srcima svi ćemo pevati himnu i, što se nas tiče, ako se budu osvojile medalje, mi ćemo podizati svoje zastave - započeo je on.

Viktor Lukašenko, predsednik Olimpijskog komiteta Belorusije / Foto: EPA

"Da pobedimo i Ruse!"


Tome je dodao i sledeće:


- Na današnji dan, mi imamo oko 30 olimpijskih viza. Otprilike smo toliko i planirali, možda se to još i uveća. Sve u svemu, mi smo zadovoljni kvalifikacionim ciklusom, iako ne postoje ograničenja na putu ka savršenstvu. Momci i devojke koji su izborili olimpijske kvote su dostojni sportisti, koji mogu da se nadaju i medaljama. Naravno, mi ne postavljamo takve planove pred njih, prosto smo optimistični što se budućnosti tiče. Naš sport je danas pun mogućnosti, u svim granama sporta, a ima i izazova. Za nas je veliki izazov da sa Rusima učestvujemo ravnopravno, čak i da ih pobedimo. Mi smo zadovoljni nivoom saradnje. Ali, naravno, postoje i neke stvari koje ćemo unaprediti - rekao je Viktor Lukašenko.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)