KAFANA NADŽIVELA CARIGRADSKI DRUM: Objekat porodice Spasić još svedoči o istoriji dužoj od veka

Зорана Рашић
Zorana Rašić

02. 05. 2024. u 07:00

NAJSTARIJI aktivni kafedžija u Srbiji je Dragoslav Spasić (88) iz Raševice kod Paraćina, a njegova porodična kafana - podignuta poslednje godine 19. veka, na tadašnjem Carigradskom drumu - umesto trgovaca sa volovskim zapregama, sada dočekuje neke druge goste...

КАФАНА НАДЖИВЕЛА ЦАРИГРАДСКИ ДРУМ: Објекат породице Спасић још сведочи о историји дужој од века

Foto: Z. Rašić

A, u Podjuhorju, kafanu sa prodavnicom, i autentičnom izdanju srpske dolmare, još 1900. sagradio je Dragoslavljev deda Miloš, ugledni preduzimač tog vremena. Spasići su tada, na tom važnom putu tadašnje Srbije, duž obale Velike Morave - od Beograda, preko Kragujevca, Jagodine i Varvarina, do Kruševca - ljudima obezbeđivali prenoćište, a konjima i volovima štalu.

- Deda je poginuo već 1914, u Velikom ratu, a baka je, sa svršenom gimnazijom, uspela da sama iškoluje četvoricu sinova. Zahvaljujući dedinoj ušteđevini, trojici je kupila kuće u Beogradu, dok je moj otac Milutin, sa ugostiteljsko-zanatskom školom, ostao u selu, da nastavi tradiciju. Kad je napunio 22, a bilo je to 1932, ponovo je otvorio ovu kafanu i lepo radio do početka Drugog svetskog rata. U međuvremenu sam i ja rođen, pa sam praktično odrastao u kafani, a onda je otac otišao u rat - priseća se Dragoslav.

Po oslobođenju, nova vlast kafanu je nacionalizovala i u njoj su radila čak dva ugostiteljska preduzeća, a njemu je dozvoljeno da na mašini koju je otac kupio pravi sodu. Pedesetih godina prošlog veka od klakera i kabeze lepo se živelo, a onda je kafana vraćena porodici...

Foto: Z. Rašić

Dragoslav Spasić

- Evo, već šest decenija ne izbijam iz kafane, tu sam stekao i penziju. Kad je moj otac drugi put otvorio kafanu, kupio je radio na baterije, prvi u temnićkom kraju, a prostor su uveče osvetljavale lampe "gasnjače". Među prvima smo uveli i struju, a onda sam ja kupio sam ruski frižider i - sto za bilijar. Jer, u ono vreme kafana je važila za kulturnu ustanovu, u kojoj su se domaćini okupljali svakodnevno, ujutro i uveče, takav je bio red - objašnjava Dragoslav, sećajući se da je kafana bila puna dok je narod imao para, dok nisu propale firme u okolnim gradovima.

 

Foto: Z. Rašić

Kaže, Raševica je do poslednje decenije prošlog veka imala nekoliko stotina fabričkih radnika i jedva su uspevali da stanu u autobuse koji su ih vozili na posao, mahom u Paraćin, ali i u Ćupriju i u Jagodinu. Kad potroše platu, kod Spasića se moglo i na veresiju...

I, otkad je po treći put otvorena, 1964, kafana nije prestajala sa radom - poslednje decenije više zbog tradicije, nego što ima posla. Štaviše, od tri Dragoslavljeve ćerke, dve su udate "u belom svetu", a samo je treća, Vera, sa njim u domaćinstvu. Od svake ima po tri unuka i veli da su mu oni jedini vredniji od kafane.
- Nisam otvarao samo dva-tri meseca lane, kada sam operisao kataraktu, a onda "ležao" koronu. I kad sam izašao iz bolnice, sedeo sam ovde, zaključan. To što sam zdrav, što do prošle godine tabletu nisam popio, samo kafani mogu da zahvalim - zaključuje Dragoslav Spasić.

Nepromenjeni dekor

DOLMARA od drveta i blata prilično je oštećena, kao i stolarija. Na stolovima su tradicionalni crveno-beli karirani stolnjaci, na jednom zidu stare fotografije vožda Karađorđa, Svetog Nikole i Draže Mihailovića, a sa drugog "motre" Karađorđevići... - Jedino je brodski pod morao da skloni, a plafon da podigne za 15 centimetara, da bi mu država dala dozvolu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)