BRATSTVO MANASTIRA OSOVICA U REPUBLICI SRPSKOJ: Vaskrsli svetinju posle tri i po veka

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 01. 2024. u 15:00

VIŠE od četiri veka okupljala je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića - manastir Osovica, verni narod na planini Motajici. Tu na današnjoj međi sela Gornja Lepenica i Seferovci, u opštini Srbac, od 1285. pa sve do kraja Austro-turskog rata 1699. kada je osmanska baklja svetinju pretvorila u zgarište.

БРАТСТВО МАНАСТИРА ОСОВИЦА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Васкрсли светињу после три и по века

MANASTIR Osovica foto Žika Vidić

Narednih vekova mnogi su pokušali da mu zametnu svaki trag: kamen od kog je sazidan Turci su prodali, pošumljavali, gradili..., ali predanje usađeno u pravoslavne duše naroda tog kraja isto toliko vekova je plamtelo, s predaka na potomke prenosile su se reči da je tu na ušću Manastirice u Osovicu mesto nemanjićke lavre. Tako je bilo sve do 2003. kada su temelji otkriveni. Obnova je počela 2009. i trajala do leta 2023. kada su vaskrsli Osovica i četiri hrama u njoj.

Foto: Ž. Vidić

Iguman Teofil i monasi

- Manastir je bio aktivan sve do 1699. kada su se Austrijanci povukli preko Save, a Turci popalili sve naše svetinje, pa i Osovicu - priča otac Teofil (Dimitrić), iguman manastira. - Postoji zapis da je kobaški beg prodao poslednji kamen manastirske crkve i konaka u Slavonski Kobaš za izgradnju austrijskih kuća i pomoćnih objekata. Najverovatnije od tog kamena sagrađena je i jedna rimokatolička crkva jer postoji predanje da je sa "Motajice prešla crkva u Slavoniju".

Na mestu samog manastira, beg je potom naselio srpske porodice, iz susednog sela, davši im deo manastirskog poseda u vlasništvo da bi se zatro svaki trag svetinje.

- Naselio je porodicu Suvajac. Oni su tu živeli do 1964, kada je komunistička vlast odlučila da ih iseli i područje gde je sada manastir pošumi - kaže iguman.

Foto: N. Kulaga

Narod se okuplja oko svetinje

Nepune četiri decenije kasnije, sveštenik Slaviša Topić i nastavnik istorije Veroljub Maletić pronašli su temelje svetinje. Lokaciju je odmah posetio i vladika banjalučki Jefrem.

POSTAO MALI HILANDAR

KRAJEM oktobra 2016, bratstvo manastira i oko 5.000 vernika dočekali su ikonu Bogorodice Trojeručice.

- Ikona je dar Hilandara našoj svetoj porodici. Osovica je tako postala, po rečima episkopa Jefrema, mali Hilandar i mesto hodočašća svima koji iz opravdanih razloga ne mogu da posete carsku lavru na Svetoj Gori - kaže iguman Teofil. 

- Došli su potom arheolozi na čelu sa sada pokojnim Milanom Đurđevićem. Utvrdili su da su to temelji Osovice. U novembru 2009. zvanično je počela obnova. Polako, uz Božju pomoć i donacijama verujućeg naroda, posle 13 godina svetinja je vaskrsla, na radost svih nas i srpskog naroda. Ova je godina bila istorijska i zbog prve zvanične posete patrijarha Porfirija manastiru sa predsednicima Srbije i RS Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom. Smatramo ovu posetu blagoslovom. Vrh srpskog naroda je posetio naš manastir - kaže iguman. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)