ZAPAD POKUŠAVA DA IZAZOVE OBOJENE REVOLUCIJE U SREDNJOJ AZIJI Rusija upozorava: Strateška računica naših neprijatelja je očigledna

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 05. 2024. u 11:48

POLITIKA SAD i njihovih saveznica iz NATO-a i Evropske unije mogla bi da dovede do obojenih revolucija u srednjoj Aziji, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin na otvaranju četvrte Centralnoazijske konferencije međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

ЗАПАД ПОКУШАВА ДА ИЗАЗОВЕ ОБОЈЕНЕ РЕВОЛУЦИЈЕ У СРЕДЊОЈ АЗИЈИ Русија упозорава: Стратешка рачуница наших непријатеља је очигледна

foto:AP

- Sjedinjene Američke Države i NATO pokušavaju da uvuku zemlje srednje Azije u takozvane partnerske programe i obuke, ne obustavljaju ulaske na teritorije regiona u okviru zajedničkih vežbi, kao i od razmeštanja infrastrukture u njima. Vidimo i to da u Vašingtonu i Briselu igraju nepoštenu igru kako bi rešili glavni zadatak – da dobiju pristup resursnoj bazi regiona i kontrolu nad transportnim arterijama koje se nalaze uz njega, kao i nad sistemom korišćenja vode. Polazimo od toga da će po ostvarenju ovih ciljeva vlade zemalja centralne Azije prestati da budu saputnici Zapada, pa će se, shodno tome, i široko manifestovati opasnost od obojenih revolucija, koje, kao što je poznato, Zapad uveliko praktikuje - objasnio je Galuzin.

S tim u vezi, on je napomenuo da je Rusija bila i nastavlja da bude pouzdani partner zemalja srednje Azije.

Istovremeno, ocenio je da su te zemlje svesne svih rizika i potencijalne štete od zbližavanja sa Zapadom i pridruživanja antiruskim sankcijama.

- Strateška računica naših neprijatelja je očigledna – žele da izazovu razdor između Rusije i centralnoazijskih zemalja. Evidentno je da u inostranstvu i Briselu naivno veruju da zemlje srednje Azije neće odoleti zapadnoj ekspanziji - konstatovao je diplomata.

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU - Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)