ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist

Novosti online

06. 03. 2024. u 12:37

SVETSKI dan energetske efikasnosti se obeležava svake godine 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata održanog na ovaj dan 1998. godini u Austriji, na kojem su razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ: Наша заједничка одговорност и корист

Foto: Shutterstock

Cilj ovog dana je da se podigne svest o važnosti racionalnog korišćenja energije i njenom uticaju na životnu sredinu i klimatske promene.

Energetska efikasnost podrazumeva korišćenje manje količine energije za obavljanje istog posla ili zadovoljavanje istih potreba. Ona doprinosi smanjenju zavisnosti od uvoza energije, povećanju energetske sigurnosti i konkurentnosti, stvaranju novih radnih mesta i poboljšanju kvaliteta života.

Energetska efikasnost se može postići na različitim nivoima i u različitim sektorima, kao što su industrija, saobraćaj, građevinarstvo, poljoprivreda i domaćinstva.

Postoje razne mere i tehnologije koje mogu da unaprede energetsku efikasnost

- Zamena zastarelih i neefikasnih uređaja i opreme novim i efikasnijim

- Korišćenje obnovljivih izvora energije, kao što su sunce, vetar, voda i biomasa

- Poboljšanje izolacije zgrada i prozora, kako bi se smanjio gubitak toplote

- Korišćenje LED sijalica i senzora za osvetljenje, kako bi se smanjila potrošnja električne energije

- Korišćenje termostata i tajmera za grejanje i hlađenje, kako bi se optimizovala temperatura u prostorijama

- Korišćenje eko-oznaka i energetskih pasoša, kako bi se informisali o energetskoj efikasnosti proizvoda i usluga

- Podizanje svesti i edukacija o značaju i prednostima energetske efikasnosti.

Suprotno onome što mnogi ljudi misle, poboljšanje energetske efikasnosti ne znači ugrožavanje udobnosti i kvaliteta života smanjenjem naše potrošnje energije na dnevnoj bazi. Ništa ne može biti dalje od istine. Unapređenje energetske efikasnosti zasniva se na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korišćenju obnovljivih izvora energije i promovisanju odgovorne potrošnje i reciklaže, između ostalog.

Održivost u energetskom sektoru i saradnja sa zajednicom

Kompanija NIS veliku pažnju posvećuje jačanju energetske efikasnosti, projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije (povećanje ude OIE u sopstvenoj proizvodnji, postavljanju solarnih panela na stanicama za snabdevanje gorivom), kao i projektima za utilizaciju CO2.

U periodu od 2012. do 2023. godine NIS je ostvario ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto, što takođe doprinosi racionalnijoj upotrebi resursa i zaštiti životne sredine.

Značajne inicijative na polju ekologije i energetske efikasnosti NIS je sproveo u saradnji sa zajednicom. U okviru programa „Zajednici zajedno“ u 2021. godini sa 12 partnerskih gradova i opština u Srbiji NIS je realizovao 29 projekata vrednih 107,5 miliona dinara. Reč je o uvođenju sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zameni kotlova, uređenju gradskih parkova, sadnji autohtonih vrsta biljaka, postavljanju inovativnih ekoloških elemenata, solarnom osvetljenju parkova, postavljanju reciklažnih kanti i kontejnera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)