U ZNAKU "ISPIRANJA": Pančevačko 21. Bijenale umetnosti okupiće dvadesetak umetnika iz šest zemalja

V.V.S.

14. 05. 2024. u 10:36

U OKVIRU predstojećeg 21. Bijenala umetnosti, koje se u Pančevu održava pod nazivom "Ispiranje" (u organizaciji Kulturnog centra Pančeva), od 25. maja do 25. juna,okupiće se više od dvadeset umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje i inostranstva i predstaviti svoje radove na nekoliko javnih prostora u gradu.

У ЗНАКУ ИСПИРАЊА: Панчевачко 21. Бијенале уметности окупиће двадесетак уметника из шест земаља

foto promo

Prema rečima selektorke ovogodišnjeg programa Sonje Jankov, kustoskinje i naučne saradnice za humanističke nauke, konotacije termina ispiranje mogu biti negativne i pozitivne, značenja u prenesenom i tehničkom smislu. Ispiranje se može odnositi na ispiranje mozga, pranje novca, politike zaborava, etničko čišćenje, uklanjanje tragova zločina, uklanjanje različitosti (kulturoloških, etničkih, rasnih, osobenih). U prevodu na engleski, kao wash-out, termin se može povezivati i sa iscrpljenošću, neuspehom, istrošenošću. Procesom ispiranja se nešto može ukloniti ili otkriti, kao na primer arheološki nalazi uz pomoć kojih saznajemo o istoriji planete, ili zlato i plemenito kamenje koje je izazvalo pojave zlatne groznice, genocide i višestruke vidove eksploatacije.

Svi radovi baviće se terminom "ispiranje", a sami učesnici odabraće neku od asocijacija koje se vezuju za ovaj pojam.Autori 21. Bijenala umetnosti dolaze iz Litvanije, Francuske, Hrvatske, Holandije, Belgije i Srbije.

Pančevačka manifestacija održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)