OD ZMAJEVOG, DO DIGITALNOG DOBA: Dopunjeno izdanje kapitalne Istorije srpske književnosti za decu i mlade Miomira Milinkovića

Marina Mirković

26. 04. 2024. u 15:21

ISTORIJA srpske književnosti za decu i mlade univerzitetskog profesora, pisca i pesnika Miomira Milinkovića, kapitalno je štivo i po sadržaju i po veličini i obuhvatnosti poduhvata autora, koji nam je sad svoje delo doneo umnogome izmenjenom i dopunjenom izdanju - objavljenom ovog puta pod okriljem Instituta za dečju književnost.

ОД ЗМАЈЕВОГ, ДО ДИГИТАЛНОГ ДОБА: Допуњено издање капиталне Историје српске књижевности за децу и младе Миомира Милинковића

Foto: Privatna arhiva

Drugo izdanje monografije "Istorija srpske književnosti za decu i mlade" je nastalo iz potrebe za unošenjem novih rezultata izučavanja literature za decu i mlade i iskazanih zahteva stručne i naučne javnosti, veli profesor Milinković, koji sa posebnom pažnjom prati stvaralaštvo nove generacije pisaca i značaj njihovog dela sa stanovišta književne istorije.

- Srpska književnost za decu je danas u poodmakloj fazi razvoja, a to je trenutak kada se može govoriti o njenom bogatom nasleđu i veoma plodnoj produkciji, naročito u sadašnjoj fazi razvoja koju odlikuje bogatstvo tema i motiva, žanrovska raznovrsnost i književni eksperiment, kako u poeziji, tako i u širim epskim formama, pre svega u savremenom romanu - objašnjava Milinković, i podvlači neophodnost definisanja pitanja istorijske periodizacije, te knjige koja bi ponudila pregled pojedinih faza razvoja u kontekstu književnih epoha, pokreta i škola.

Drugo izdanje "Istorije srpske književnosti za decu i mlade" sadrži šezdeset novih imena u registru obuhvaćenih autora, među kojima je znatan broj pisaca iz srpske dijaspore.

privatna arhiva

- Valja reći da srpska književnost za decu danas, kao integralni deo opšte književnosti, ima svoju bogatu produkciju, svoju istoriju, književnu kritiku i teoriju - napominje autor, koji ne gubi iz vida činjenicu da je književnost za decu relativno mlada umetnost, o kojoj književna nauka još nije dala celovite i zaokružene sudove i ocene.

To napominje profesor, koji je u prvobitnoj "Istoriji" nudio pregled od "Zmajevog doba" do doba Vlade Stojiljkovića i Ršuma - jednog od onih koji ne samo da u to doba nisu rekli (ni zapisali) svoju poslednju reč, već je u međuvremenu izrastao u živog klasika, pre svega zahvaljujući delu namenjenom "malim ljudima". Između Čika Jovinih himni dečjoj igri i drugih poetskih dragulja i pomenutog Ršuma, smestio je sve od Nušića, Tartalje, Desanke, Vuča, preko Ćopića, Viteza, Radovića i Lukića, do Miroslava Antića i njegovih himni đačkoj ljubavi ili Milovana Danojlića, koji je književno ime stekao i put ka zvanju akademika i velikana započeo kroz stvaralaštvo za decu - i na taj način Milinković nam je odavno dao valjan, utemeljen pregled istorijskog razvoja književnosti za decu.

Predstavljanje

DOK je prvobitni izdavač "Istorije srpske književnosti za decu i mlade" bio "Buklend", ovo novo prošireno i dopunjeno objavljeno je pod okriljem Instuta za dečju književnost. Ovo kapitalno izdanje će biti predstavljeno 13. maja u prostorijama Udruženja književnika Srbije u Francuskoj 7.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!